»» جوان و انظباط اجتماعی
« کسی که صحبت کند و در اندیشه اش ، اهتمام به امور مسلمانان نباشد، مسلمان نیست.»
رسول اکرم (ص)
عامل محرک آن ، انس و آشنایی روح است با قانون وظیفه و تکلف که اگر هم همیشه از آن اطاعت و پیرو ننماید، هیچوقت از تکریم و احترام آن غفلت نمی ورزد.
کانت
چنانچه انظباط اجتماعی را به حس وظیفه شناسی فرد نسبت به جامعه تلقی نماییم ، بررسی آثار و پیامدهای آن در زندگی فردی و اجتماعی یک ضرورت منطقی می باشد .و جستجوی راه کارها و شیوه های عملی تحقق این پدیده ، گام بعدی محسوب می شود.
برخی از اندیشمندان ، تعلیم و تربیت را بازتاب جامعه می دانند و براین اساس معتقدند ، که هرگونه تغییری در فرهنگ و تربیت ، باید برخاسته از تحولات اجتماعی باشد. عده ای دیگر، با خوشبینی واقعگرایانه ای ، براین باورند که میان جامعه و تعلیم و تربیت ، تعامل روشنی وجود دارد ، و تحولات فرهنگی و اجتماعی لازم و ملزوم یکدیگرند. اگر مترصد باشیم رابطه این دو را دقیقتر توصیف کنیم باید بپذیریم که تحولات فرهنگی و تربیتی یکی از اهداف چهارگانه تربیت است . یکی از صاحب نظران فلسفه تعلیم و تربیت ، مسؤولیت پذیری مدنی را از محورهای عمده تربیت می داند و آن راشامل عناصر زیر تلقی می کند:نیاز به عدالت اجتماعی ، فعالیت مؤثر اجتماعی، فهم و درک اجتماعی ، داروی انتقادی، مدارو سازگاری، استفاده از علم دانش در امور اجتماعی، شارمندی جهانی درک اصول حفاظت محیط زیست و از خود گذشتگی در راه حکومت مردم سالاری.انظباط اجتماعی ، آثار گسترده و بادوامی و جامعه دارد.رهبر معظم انقلاب در یکی از پیامهای نورزی خویش تحقق انظباط اجتماعی و وجدان کاری لازمه یک جامعه موفق ، سربلند و برخوردار از عزت و اقتدار تلقی نمودند . این آثار در جنبه های فردی مشتمل بر پیوند وظیفه شناسی اجتماعی و صداقت و درستکاری ، رشد قابلیتها و تواناییای ذاتی ، پرورش روحیه خو رهبری و غلبه بر خود شیفتگی می باشد .و در جنبه های اجتماعی ، موجد همدلی با نسلهای آینده ، توسعه مشارکت های مدنی و بهبود مناسبات و پیوندهای مردمی می گردد.حال پرسش اساسی این است ، که چگونه می توان جوانان را به انظباط اجتماعی علاقمند ساخت. شیوه های ایجاد تقویت انظباط اجتماعی
مهم ترین راه کارهای انظباط اجتماعی شامل موارد زیر می باسد:
1- از دید برخی جامعه شناسان پرورشی ، انظباط اجتماعی ، مستلزم کنترل و تسلط اجتماعی است و این پدیده خود متکی بر اجتماعی ساختن اعضا است به گونه ای که آنان بخواهند مطابق انتظارات جامعه ، رفتار کنند.
2- شناساندن انتظارات اجتماعی از نسل جوان ، آنان را قادر می سازد تا خودرا در جایگاه پذیرش و مقبولیت اجتماعی ملاحظه نموده و برای ایفای نقش خود، آگاهانه وارد صحنه شوند.
3- معرفی نهادها و مراکز اجتماعی و هویت و کارکردهای آنها برای نسل جوان یک ضرورت منطقی نحسوب می شود. زیرا شناخت هر پدیده مقدمه انس و الفت ودر نهایت دلبستگی به آن است
4- ترغیب جوانان به بحث و اظهار نظر در خصوص زمینه های مشارکت اجتماعی محدود مسؤولیتهای آنان در این مورد ، موجب رشد و تعالی انظباط اجتماعی خواهد بود ،زیرا عمل به قواعد مقرراتی که برخاسته ازتفکر و اراده جوانان باشد ،پای بند و تعهد عمیقتری را به دنبال خواهد داشت .
5- پرورش اعتماد به نفس جوانان و تقویت حس « خود باوری» آنان ، علاوه براینکه تواناییهای عمومی شان را افزایش می دهد ، دامنه مسؤولیت پذیری اجتماعی رانیز توسعه می بخشد.
6- قول این واقعیت که تغییرات اجتماعی ملازم تغییرات فرهنگی است و دگرگونیهای مهم در جامعه هر دو جنهب را شامل می شود،مسؤولان امور را بر می انگیزد تا طریق فعالیتهای فوق برنامه مدارس، علاقمندی نوجوانان و جوانان را به مسؤولیت پذیری ، افزایش دهند تا در آنان احساس وحدت و یگانگی با جامعه ، تقویت شود.رسانه های گروهی ،به لحاظ تأثیر گسترده و عمیقی که در شکل دادن به رفتارهای نسل جوان دارند، می توانند با ارزش آفرینی و تأیید این گونه مسؤولیتها این نسل را به درک ، پذیرش ایفای مسؤولیتهای شخصی واجتماعی ؤ، راغب گردانند.
7- خانواده ، نهاد اساسی اجتماعی و دریچه نگاه جوانان به جامعه محسوب می شود.اگر والدین از طریق رسانه های گروهی با راه و رسم مسؤولیت سپاری ، آگاهی بخشیدن و ترغیب فرزندان خود در مسایل خانوادگی و اجتماعی ، با کوله باری از تجربیات محدود ولی موفق ،آمادگی پذیرش مسؤولیتهای اجتماعی را به خود خواهند داشت .
8- نقش ارزنده ای که کتابهای درسی دانش آموزان درزمینه تفهیم انظباط اجتماعی دارا هستند ، مسؤولان امر را بر می انگیزد تا با رویکردی جامعه تر و عمیقتر ، از همان آغاز دورا نآموزش رسمی ، دانش آموزان رابه ویژگی اجتماعی ، علاقمند گردانند.
9- تبیین رویکردهای حضرت امام (قدس سره ) ومقام معظم رهبری در خصوص معنا و مفهوم مسؤولیت اجتماعی و انظباط اجتماعی به شیوهای جذاب و روان برای نوجوانان و جوانان ، عامل مؤثری در تحکیم و تقویت این پدیده ارزشمند اجتماعی محسوب می شود .
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( چهارشنبه 86/4/13 :: ساعت 4:39 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]